About

Rabu, 20 Mac 2013

TIPS PENYEDIAAN SATE


TIPS MEMBAKAR SATE
  • Guna arang kayu bakau yang berkualiti
  • Menyalakan api dengan menggunakan minyak masak. Bahan-bahan lain seperti petrol dan bahan plastik tidak boleh digunakan sama sekali.
  • Pastikan seluruh arang telah terbakar dan menjadi bara.
  • Serakkan bara sama rata di tempat pembakar
  • Letakkan sate di tempat pemanggang. Ikut susunan dari kiri ke kanan (bagi tangan kidal buat sebalilknya). 
  • Bakar masak pipih saja. Terbalikan berulang kali supaya masak rata. (Kemahiran yang perlu dikuasai dengan baik - jika tidak, sate akan hangus atau tidak masak sepenuhnya)
  • Semasa membakar jangan selalu merenjiskan minyak yang dicampur dengan lebihan bahan perap kerana ia akan menyebabkan sate cepat hangus dibahagian luaran
  • Semasa membakar sate ia tidak boleh terkena api secara langsung kerana ia akan membuatkan daging menjadi keras. Cukup sekadar daging berubah warna saja.
  • Gunakan kipas untuk kawal bara. Kipas angin eletrik juga boleh digunakan jika membakar sate berskala besar.

TIPS MELEMBUTKAN DAGING SATE

1. Menggunakan Tepung Ubi/Kanji.

  • Sebelum dibakar, daging sate yang sudah ditusuk dilumurkan dengan sedikit tepung ubi/kanji. Dibiarkan selama 15 minit. Kemudian digoyangkan sebentar untuk menghilangkan tepung ubi/kanji yang berlebihan sebelum sate dibakar
2. Menggunakan Daun Betik
  • Bungkus daging yang belum ditusuk dengan menggunakan daun betik. Biarkan selama 20 minit. Setelah itu daging tidak perlu dicuci tetapi terus ditusuk dan dibakar
3. Menggunakan Air Kelapa
  • Rendamkan daging dengan air kelapa boleh melembutkan tekstur daging. Cara ini juga berkesan untuk menghilangkan bau hamis pada daging (terutama daging kambing). 
4. Menggunakan Nenas Parut.
  • Merendam daging dalam parutan nenas memang sangat efektif untuk membuat daging menjadi lembut. Namun demikian kita perlu juga berhati-hati kerana merendamnya dalam jangka waktu yang lama akan menyebabkan daging menjadi hancur. 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan