About

Jumaat, 22 Mac 2013

SATAY PERUT LEMBU



Sate Perut Lembu adalah antara sate kegemaran saya. Setiap kali makan sate bersama keluarga pasti saya akan order sate perut ni. Tak boleh makan banyak sebab kolesterol tinggi....5 cucuk pun dah cukup. Semasa kecil ibu saya gunakan perut lembu (babat dalam bahasa Jawa) sering digunakan untuk buat sambal goreng bila ada majlis kenduri kendara di kampung. 

Perut lembu ni ramai orang tak tau nak urus. Selepas lembu disembelih biasanya perut ni dibuang begitu saja. Tapi pada pengemar perut lembu dan usus kecil lembu (usus susu) akan menguruskan semua perut-perut ini dengan baik sekali.

Cara menguruskan perut lembu untuk buat sate adalah sama dengan penyediaan sate ayam atau sate daging. Bezanya ialah perut ini perlu dibersihkan sampai hilang bau dan warnanya. 

Cuba la dan rasai keenakan sate perut lembu yang lembut dan sedap.  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan