About

Rabu, 20 Mac 2013

RESIPI SATE


Di bahagian awal saya telah jelaskan asal usul sate dan sedikit informasi berkaitan dengan perniagaan sate di Malaysia. Hari ini saya akan kongsikan bersama resipi penyediaan sate dan kuah sate yang saya perolehi daripada rakan-rakan bloger yang lain. 

Untuk menghasilkan sate ayam atau daging yang lembut dan berkualiti pengusaha hendaklah membuat beberapa penyelidikan sendiri. Belajar daripada otai-otai sate yang telah lama berkecimpung dalam bidang ini. 


Untuk menghasilkan sate yang sedap, berkualiti dan selamat dimakan, kita perlu elakkan penggunaan kulit dan lemak. Pilihlah ayam atau daging yang terbaik. Jangan gunakan ayam atau daging frozen. 


Terima kasih saya pada semua rakan bloger yang memberi sumbangan dalam menghasilkan rencana ini. Dan terima kasih kerana gambar yang saya gunakan sebagai sampel.



SATE AYAM / DAGING

Bahan-Bahan sate : 


  • 400 gram daging/ayam (tanpa tulang) - dipotong kecik
  • 1/2 sudu teh garam
  • 40 gram gula
  • lidi sate - direndam dengan air
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 1 batang serai -dititik utk merenjis sate
Bahan dikisar :
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 cm kunyit hidup
  • 2 biji buah keras
  • 1 cm lengkuas
  • 1/2 sudu besar ketumbar - disangai
  • 1/2 sudu teh jintan manis - disangai
  • 1/2 sudu teh jintan putih - disangai
  • 2 sudu besar air asam jawa sederhana pekat
  • 4 sudu besar santan ( ganti dgn susu cair pun boleh)
  • 1 batang serai

Cara Membuat Sate :

  • Perap daging/ayam dengan bahan kisar, garam dan gula selama 3 jam ( lebih elok diperap semalaman)
  • Cucuk daging/ayam pada lidi sate
  • Lebihan bahan perap dicampur dengan 3 sudu besar minyak masak dan renjis gunakan serai yang telah dititik semasa proses pembakaran sate.


KUAH KACANG 


Bahan-Bahan Kuah Kacang :


  • 300 gram kacang tanah - disangai
  • 100 gram gula pasir
  • 150 gram gula merah
  • 40 gram asam jawa
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 cawan minyak masak

Bahan Kisar :

  • 2 biji buah keras
  • 1 sudu besar ketumbar biji - disangai
  • 1 sudu kecil jintan putih - disangai
  • 1 susu kecil jintan manis - disangai
  • 2 hiris lengkuas
  • 2 hiris halia muda
  • 20 tangkai lada kering - direbus
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 7 batang serai - dihiris
  • 20 gram udang kering

Cara Membuat :

  • Satukan gula merah dan asam jawa - diramas dengan air yang cukup untuk mendapatkan 500 gram air asam jawa
  • Bancuh kacang tanah kisar
  • Satukan semua bahan dan gaul rata
  • Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga garing
  • Masukkan gula, garam, ajinomoto dan serbuk kunyit dan gaul rata
  • Masukkan bancuhan gula merah, air asam jawa dan kacang tanah tadi ke dalam bahan tumis
  • Masak atas api yang sederhana hingga keluar minyaknya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan